FAQ
Op deze "Frequently Asked Questions" pagina vindt U veelgestelde vragen met een beknopt antwoord. Wellicht vindt U hier een antwoord op vele vragen rond lijmen, voegen en monteren.
Waarom voegkitten gebruiken?
Voegkitten verbinden materialen elastisch met elkaar, om de ruimte ertussen (de voeg) waterdicht en winddicht te maken. Zo kunnen verschillende bouwmaterialen naadloos aangesloten worden.
Hoe verwijder ik gemorste voegkit?
Gemorste voegkit kan in niet uitgeharde vorm, verwijderd worden met een droge doek en white-spirit. Dit op gladde en niet-poreuze oppervlakken. Poreuze oppervlakken zijn moeilijk tot haast onmogelijk om schoon te maken. Zelfs niet-uitgeharde silicone zal hier vlekken nalaten. Daarom raden wij u aan om op poreuze oppervlakken steeds voorzichtig te zijn met voegkitten en steeds tape te gebruiken om de randen af te plakken.
Wat maakt silicone zo succesvol als voegkitten?
Dankzij de hoge hechting op vele ondergronden en duurzame elasticiteit zijn siliconen uitstekende voegkitten die bovendien aan grote temperatuursverschillen en sterke UV belastingen weerstaan. Inmiddels zijn er wel materialen op de markt die vooral inzake sterkte en overschilderbaarheid beter scoren, bv. MS polymeren.
Kunnen siliconen op natuursteen (bv. marmer) gebruikt worden?
Gewone silicone bevat silicone-olie die in poreuze steen kan indringen en zo een donkere rand naast de voeg zal vertonen. Dit heet randzone-vervuiling en kan niet meer verwijderd worden. Speciale natuursteensilicone of een aantal MS polymeren vermijden dit en zullen bijgevolg geen randzone-vervuiling geven wanneer ze op natuursteen aangebracht worden.
Wat is het verschil tussen mastieken (voegkitten) en lijmen?
Lijmen verbinden materialen met elkaar, maar zijn niet altijd elastisch. Voegkitten verbinden materialen eveneens, dichten de voeg ertussen af en kunnen zelfs bewegingen van de voeg opvangen. Anderzijds zullen voegkitten een minder sterke verbinding maken. Sommige (elastische) voegkitten zoals Fix All bieden zowel een sterke verbinding als een prima afdichting. Zij combineren beide eigenschappen.
Onder welke voorwaarden kunnen voegkitten aangebracht worden?
De voegkit dient aangebracht te worden op een goed voorbereide ondergrond. U vindt daarom de specifieke instructies terug op onze technische fiches, welke u op onze website kan downloaden. De meest voorkomende voorwaarden zijn:
-
de ondergrond moet proper, droog, stof- en vetvrij zijn
-
gebruik primer indien noodzakelijk (voor poreuze ondergronden)
-
omgevingstemperatuur en ondergrond moeten meer dan 5°C zijn. Een bevroren ondergrond kan voor een zeer slechte hechting of compleet geen hechting zorgen.
-
nooit een voegkit aanbrengen in de regen